Pierwszy mój przepis będzie na babeczki czekoladowe z powidłami :) A zatem składniki na 12 babeczek:
- niepełna szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g masła
- 55g gorzkiej czekolady
- pół szklanki kakao
- 2 jaj
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki śmietany 18%
- powidła ( najlepiej śliwkowe)
Zaczynamy od przesiania i wymieszania mąki, przyprawy korzennej, sody i proszku do pieczenia. Odstawiamy. Następnie w garnuszku umieszczamy masło, które rozpuszczamy na małym ogniu. Po rozpuszczeniu ściągamy masło z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy kakao. Mieszamy i odstawiamy. Kolejnym etapem jest ubicie mikserem jaj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy masę czekoladową i miksujemy dalej. Do masy jajeczno czekoladowej dodajemy na zmianę śmietanę i suche składniki wcześniej przesiane. Mieszamy wszytko szpatułką do połączenia składników.
Foremkę do babeczek wykładamy papilotkami . Każdą papilotkę wypełniamy do połowy ciastem, następnie na środek kładziemy łyżeczkę powideł, przykrywamy ciastem. Papilotka nie może być wypełniona po brzegi ciastem. Masa powinna zajmować nie więcej niż 3/4 objętości papilotki.
Babeczki pieczemy w temp. 170 stopni Celsjusza około 22- 25 minut. Gotowe przestudzone babeczki dekorujemy polewą czekoladową a robimy ją w następujący sposób:
- 30 g masła rozpuszczamy, następnie dodajemy 100 g posiekanej czekolady i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Dodatkowe dekoracje według uznania :) Niestety nie mamy zdjęć naszych babeczek, ale obiecuję, że nadrobię to niedopatrzenie.
Ogólnie polecam piec te babeczki z kimś. Ja piekłam z s. Petrą i nieźle się przy tym bawiłyśmy :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz