środa, 23 listopada 2016

Kuchnia s. Jonaszy

Pierwszy mój przepis będzie na babeczki czekoladowe z powidłami :) A zatem składniki na 12 babeczek:
  •  niepełna szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g masła
  • 55g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki kakao
  • 2 jaj
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki śmietany 18%
  • powidła ( najlepiej śliwkowe)



Zaczynamy od przesiania i wymieszania mąki, przyprawy korzennej, sody i proszku do pieczenia. Odstawiamy. Następnie w garnuszku umieszczamy masło, które rozpuszczamy na małym ogniu. Po rozpuszczeniu ściągamy masło z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy kakao. Mieszamy i odstawiamy. Kolejnym etapem jest ubicie mikserem jaj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy masę czekoladową  i miksujemy dalej. Do masy jajeczno czekoladowej dodajemy na zmianę śmietanę i suche składniki wcześniej przesiane. Mieszamy wszytko szpatułką do połączenia składników.
Foremkę do babeczek wykładamy papilotkami . Każdą papilotkę wypełniamy do połowy ciastem, następnie na środek kładziemy łyżeczkę powideł, przykrywamy ciastem. Papilotka nie może być wypełniona po brzegi ciastem. Masa powinna zajmować nie więcej niż 3/4 objętości papilotki. 
Babeczki pieczemy w temp. 170 stopni Celsjusza około 22- 25 minut. Gotowe przestudzone babeczki dekorujemy polewą czekoladową a robimy ją w następujący sposób: 

  • 30 g masła rozpuszczamy, następnie dodajemy 100 g posiekanej czekolady i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Dodatkowe dekoracje według uznania :)  Niestety nie mamy zdjęć naszych babeczek, ale obiecuję, że nadrobię to niedopatrzenie.
Ogólnie polecam piec te babeczki z kimś. Ja piekłam z s. Petrą i nieźle się przy tym bawiłyśmy :)

Smacznego!
s. Jonasza







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz