wtorek, 7 lutego 2017

Kuchnia Siostry Jonaszy

Długo nie umiałam się zebrać do napisania kolejnego przepisu, ale w końcu udało mi się zmobilizować :) Tym razem zaproponuje coś na słono. Siostry w Orliku bardzo lubią ten dodatek do dań. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje.

Kotleciki Ziemniaczane:
  • ziemniaki ugotowane, zmielone                  
  • mąka ziemniaczana i mąka pszenna
  • 1 jajko
  • bułka tarta
Opcjonalnie:
  • posiekana natka pietruszki
  • ser żółty potarty
  • boczek pokrojony w drobną kostkę przysmażony z cebulą

Zmielone ziemniaki dzielimy na cztery równe części ( jak do klusek śląskich). Wsypujemy do ziemniaków 1/4 objętości ziemniaków pół na pół mąki ziemniaczanej i pszennej, jajko, sól, pieprz do smaku. dodatkowo możemy dorzucić boczek przesmażony z cebulką i pietruszkę. wszystkie składniki razem mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.
Tak usmażone kotleciki możemy wykorzystać jako dodatek do mięs lub jako osobne danie podane z lekką sałatką.
Moje siostry bardzo je lubią z sosem czosnkowym:) 
Smacznego!
s. Jonasza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz