Długo nie umiałam się zebrać do napisania kolejnego przepisu, ale w końcu udało mi się zmobilizować :) Tym razem zaproponuje coś na słono. Siostry w Orliku bardzo lubią ten dodatek do dań. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje.
- ziemniaki ugotowane, zmielone
- mąka ziemniaczana i mąka pszenna
- 1 jajko
- bułka tarta
Opcjonalnie:
- posiekana natka pietruszki
- ser żółty potarty
- boczek pokrojony w drobną kostkę przysmażony z cebulą
Zmielone ziemniaki dzielimy na cztery równe części ( jak do klusek śląskich). Wsypujemy do ziemniaków 1/4 objętości ziemniaków pół na pół mąki ziemniaczanej i pszennej, jajko, sól, pieprz do smaku. dodatkowo możemy dorzucić boczek przesmażony z cebulką i pietruszkę. wszystkie składniki razem mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.
Tak usmażone kotleciki możemy wykorzystać jako dodatek do mięs lub jako osobne danie podane z lekką sałatką.
Moje siostry bardzo je lubią z sosem czosnkowym:)
Smacznego!
s. Jonasza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz